Canicula îi pune la cheltuială pe angajatori

Angajatorii care nu asigură condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, pe timpul temperaturilor extreme, riscă să fie sancţionaţi cu amenzi contravenţionale de către inspectorii de muncă. Avertismentul vine din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj ca urmare a temperaturii ridicate din ultima perioadă. Amenda poate ajunge la maxim 2.000 de lei. Potrivit unei avertizări emise de meteorologi, postată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în zilele de marţi, miercuri şi joi,  12, 13 şi 14 august, valul de căldură se va intensifica treptat în toată ţara, iar vremea va fi călduroasă. În perioada precizată se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. În aceste condiţii, când temperatura ajunge la 37 de grade Celsius sau când ITU depăşeşte pragul crtic amintit – caniculă, angajatorii trebuie să respecte anumite măsuri cu privire la protecţia angajaţilor.
După cum a explicat Luminiţa Nemeş, inspector şef al ITM Sălaj, angajatorii trebuie să respecte măsurile cu privire la protecţia angajaţilor care lucrează în aer liber şi nu numai. Astfel, pentru prima categorie – angajaţii care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice a angajaţilor, să asigure ventilaţia la locul de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi să alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite şi răcoroase. Tot în perioada caniculară, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii trebuie să asigure lucrătorilor o cantitate de apă minerală de minim doi litri de persoană, echipament de protecţie şi duşuri.

Măsuri speciale pentru lucrătorii cu afecţiuni cauzate de căldură

În perioada caniculară, pentru a preveni îmbolnăvirile profesionale determinate de lucrul în temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia o serie de măsuri. Este vorba despre asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, respectiv monitorizarea angajaţilor care au contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute. Angajatorii sunt obligaţi să asigure salariaţilor care suferă de afecţiuni cauzate de căldură, primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară, iar în cazul persoanelor cu afecţiuni, trebuie realizată trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea normei de lucru. În cazul în care inspectorii de muncă constată că angajatorii nu respectă condiţiile de muncă pe timp de caniculă, pe lângă amenda aplicată, se dispun măsuri pentru îndeplinirea acestora, urmând în scurt timp realizarea unui nou control. Dacă nici de această dată angajatorii nu au îndeplinit măsurile dispuse vor fi sancţionaţi şi mai aspru cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

Leave a Comment